ZDI: "Şcolile, obligate să acorde prima de instalare"

Categorie: Noutăţi / Evenimente Publicat: Joi, 24 Septembrie 2015 Scris de Secretariat

După un demers sinuos, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar ieşean au reuşit să impună acordarea primei de instalare la nivelul întregii ţări, în cazul profesorilor debutanţi navetişti.

„În urma sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un proces promovat de sindicatul nostru, pentru acordarea primei de instalare, la nivelul judeţului Iaşi, această instituţie a hotărât acordarea ei. Prin urmare, toate unităţile şcolare au obligaţia să acorde prima de instalare în conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, dacă sunt întrunite condiţiile legale. În mod normal este vorba de un salariu de încadrare. Înalta curte a stabilit că articolul respectiv este valid şi nu are legătură cu partea salarială, cu banii tăiaţi de Boc, prin urmare, produce efecte. Hotărârea de Guvern din 1993 rămâne valabilă şi ne bucurăm deoarece această decizie a curţii este cu adresabilitate generală, pentru toată ţara. Din acest motiv, nici nu mai este nevoie de procese. Noi suntem foarte încântaţi că decizia este în favoarea debutanţilor şi creează efecte pe toată ţara”, a precizat Laviniu Lăcustă, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean.
 
Indemnizaţiile de instalare acordate personalului din învăţământ care îndeplineşte condiţiile art. 23, alin. (1) din HG nr. 281/1993, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt supuse impozitului pe venit. Indemnizaţiile de instalare se acordă o singură dată, la încadrarea într-o unitate situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor.
 
Accesări: 2539
Website Security Test