COMUNICAT - Punct de vedere USLIP IAȘI privitor la deschiderea anului școlar 2020-2021

Categorie: Noutăţi / Evenimente Publicat: Luni, 31 August 2020 Scris de Secretariat
În urma consultării cu o parte a liderilor noștri din școli, a analizelor realizate, ținând cont de infrastructura existentă la nivelul unităților de învățământ din județul Iași vă prezentăm următoarele propuneri și constatări:
1. Nu există nicio posibilitate de a asigura protecția elevilor și a personalului angajat în unitățile de învățământ. Supraaglomerarea spațiilor școlare existente coroborate cu precaritatea infrastructurii școlare, a transportului deficitar între și în interiorul localităților rurale și urbane, ne îndreptățesc să recomandăm derularea la nivelul județului Iași a cursurilor exclusiv online, cel puțin în primele două luni.
2. În consultările pe care le-am avut luni, 31.08.2020, cu Primarul Iașiului, domnul Mihai Chirica ni s-a transmis că cele 1250 de sisteme audio-video care vor dota sălile de clasă, vor sosi la începutul lunii noiembrie. În acest fel apreciem că ne aflăm în imposibilitatea desfășurării unui program hibrid inclusiv în municipiul Iași, prin predarea tradițională și transmiterea în paralel, online a lecțiilor, cel puțin pentru următoarele două luni.
3. Avertizăm că nu există garanții financiare pentru a fi derulate cursuri în școli în două schimburi, prin împărțirea numărului de elevi în două sau trei grupe. Acolo unde totuși vor fi unități de învățământ sau colegi care vor dori să suplimenteze numărul de norme, respectiv ore, vor trebui să aibă în vedere încheierea unor acte adiționale la contractul individual de muncă. Facem observația că doar la nivelul Municipiului Iași s-a cerut suplimentarea cu aproximativ 1.100 de norme de către unitățile de învățământ.
4. Precizăm că nu există soluții în ceea ce privește distanțarea copiilor de la grădinițe. Riscul de infectare în aceste incinte considerăm că este extrem de ridicat.
5. Decizia suverana privind maniera de lucru revine însă fiecărei unități de învățământ. Hotărârea va trebui adoptată de către fiecare colectiv în cadrul consiliilor profesorale. Este indicat ca soluțiile adoptate să fie luate în parteneriat cu asociațiile de părinți și elevi.
În acest context pandemic, dreptul la sănătate trebuie să primeze în fața oricărei alte rațiuni. Prin urmare, avem convingerea că începutul școlii trebuie să fie unul extrem de precaut în speranța evitării unor infecții generalizate la nivelul întregii comunități școlare.
Președinte USLIP IAȘI
Prof. Laviniu Lăcustă
31.08.2020
Accesări: 1585
Website Security Test