EVENIMENT ISTORIC

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 08 Octombrie 2015
Scris de Secretariat

În premieră în judeţul Iaşi, astăzi, 8.10.2015, la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Iaşi, s-a semnat primul Contract Colectiv de Muncă LA NIVEL DE UNITATE.

Suntem pregătiţi ca în următoarele două luni să semnăm şi cu celelalte 170 de unităţi şcolare de la nivelul judeţului Iaşi, în care USLIP-ul este reprezentativ, contracte colective la nivel de unitate.

 

12092509 798252690297021 1747517515 n

COMUNICAT - Ziua Mondială a Educaţiei - 5 OCTOMBRIE 2015

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 01 Octombrie 2015
Scris de Secretariat

pdf

COMUNICAT – PROCES ÎNVĂŢĂTORI – PLATA ORELOR DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 28 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

În şedinţa din 23.09.2015, Curtea de Apel Iaşi a menţinut verdictul de admitere al Tribunalului Iaşi într-un dosar al USLIP Iaşi, în ceea ce priveşte plata suplimentară a orelor de educaţie fizică şi sport pentru învăţători.

Această decizie face trimitere la respectarea cu stricteţe a Legii Educaţiei Naţionale, art. 263, alin 7: În învăţământul primar orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”, precum şi a Ordinului ministrului de Educaţie nr. 5.560/2011, pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2012 – 2013 – art. 12, alin. 4 şi 5: “La învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile – cadru de învăţământ sunt predate de profesorii cu studii superioare de specialitate conform art. 263, alin. 7 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. În unităţile de învăţământ în care, la nivel gimnazial, nu există profesori de specialitate pentru predarea unei limbi moderne, a curriculum-ului de limbă maternă, a religiei, a educaţiei plastice, a educaţiei muzicale sau a educaţiei fizice, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide, după consultarea responsabilului comisiei metodice/catedrei de specialitate, care dintre profesorii pentru învăţământul primar/institutorii, care fac dovada calificării prin diploma de studii, pot preda aceste discipline în regim de plata cu ora.”

Prin urmare, unităţile şcolare vor avea în vedere încadrarea corectă pentru profesorii de educaţie fizică, în sensul în care aceştia pot coborî şi la nivel primar pentru a-şi completa norma.

Dacă totuşi orele de educaţie fizică vor fi efectuate de către învăţători, acestea vor trebui plătite suplimentar în sistem de plata cu ora ca personal necalificat

BZI: "Victorie rasunatoare pentru profesorii din Iasi. Este o premiera nationala!"

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 24 Septembrie 2015
Scris de Secretariat
Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIPIasi, entitatea a reusit sa impuna, printr-odecizie data in instantaacordarea primei de instalare cadrelor didactice, decizie valabila la nivelul intregii tari. Prin urmare, toate unitatile scolare au obligatia sa acorde prima de instalare in conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, daca sunt intrunite conditiile legale.
 
"Opinia completului de judecata investit cu solutionarea cauzei este in sensul ca prin dispozitiile art. 6 din Legea nr. 63/2011 nu au fost abrogate implicit dispozitiile art. 23 din H.G. 281/1993, aceste prevederi fiind contrare drepturilor de natura salariala enumerate prin Legea 63/2011. Aceste dispozitii ale art. 23 din H.G. 281/1993 continua sa isi produca efectele si dupa intrarea in vigoare a Legii 63/2011", se arata in decizia luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in procesul promovat de sindicat, pentru acordarea primei la nivelul judetului Iasi.

ZDI: "Şcolile, obligate să acorde prima de instalare"

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 24 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

După un demers sinuos, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar ieşean au reuşit să impună acordarea primei de instalare la nivelul întregii ţări, în cazul profesorilor debutanţi navetişti.

„În urma sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un proces promovat de sindicatul nostru, pentru acordarea primei de instalare, la nivelul judeţului Iaşi, această instituţie a hotărât acordarea ei. Prin urmare, toate unităţile şcolare au obligaţia să acorde prima de instalare în conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, dacă sunt întrunite condiţiile legale. În mod normal este vorba de un salariu de încadrare. Înalta curte a stabilit că articolul respectiv este valid şi nu are legătură cu partea salarială, cu banii tăiaţi de Boc, prin urmare, produce efecte. Hotărârea de Guvern din 1993 rămâne valabilă şi ne bucurăm deoarece această decizie a curţii este cu adresabilitate generală, pentru toată ţara. Din acest motiv, nici nu mai este nevoie de procese. Noi suntem foarte încântaţi că decizia este în favoarea debutanţilor şi creează efecte pe toată ţara”, a precizat Laviniu Lăcustă, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean.
 
Indemnizaţiile de instalare acordate personalului din învăţământ care îndeplineşte condiţiile art. 23, alin. (1) din HG nr. 281/1993, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt supuse impozitului pe venit. Indemnizaţiile de instalare se acordă o singură dată, la încadrarea într-o unitate situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor.
 

COMUNICAT – PRIMA DE INSTALARE – VICTORIE ÎN INSTANŢĂ CU IMPACT NAŢIONAL

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Miercuri, 23 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

USLIP IAŞI impune acordarea PRIMEI DE INSTALARE la nivelul întregii ţări.

În urma sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un proces promovat de sindicatul nostru, pentru acordarea PRIMEI DE INSTALARE, la nivelul judeţului Iaşi, această instituţie a hotărât:

Opinia completului de judecată investit cu soluţionarea cauzei  este în sensul că prin dispoziţiile art. 6 din Legea nr. 63/2011 nu au fost abrogate implicit dispoziţiile art. 23 din H.G. 281/1993, aceste prevederi fiind contrare drepturilor de natură salarială enumerate prin Legea 63/2011. Aceste dispoziţii ale art. 23 din H.G. 281/1993 continuă să îşi producă efectele şi după intrarea în vigoare a Legii 63/2011”.

Prin urmare, toate unităţile şcolare au obligaţia să acorde PRIMA DE INSTALARE în conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, dacă sunt întrunite condiţiile legale.

Puteţi vizualiza minuta accesând următorul link:

Folder lilaFolder blue      

                                              Preşedinte USLIP IAŞI,

                                            Prof. LAVINIU LĂCUSTĂ

COMUNICAT – NEGOCIERI SALARIZARE

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Miercuri, 16 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

       Vă informăm că Marţi, 15 septembrie 2015, în urma negocierilor purtate de către Şefii de Federaţii cu Primul Ministru Victor Ponta, Ministrul de Finanţe Orlando Teodorovici şi Ministrul Muncii Rovana Plumb, au fost înaintate sindicatelor din învăţământ de către reprezentanţii Guvernului, următoarele propuneri:

a) 10% majorare de la 1 Decembrie 2015 (în cazul în care nu intră în vigoare legea salarizării la 1 Decembrie 2015);

b) Aprobarea legii salarizării cu o majorare estimată de 25% din creşterea totală (începând cu 1 Decembrie 2015);

c) O posibilă creştere de 15% de la 1 noiembrie 2015 sau 20% de la 1 Decembrie 2015, dacă nu intră în vigoare legea salarizării şi după ce se va cunoaşte execuţia bugetară la 9 luni (acest lucru se va şti în jurul datei de 10 octombrie 2015);

d) Plata tuturor sentinţelor judecătoreşti în anul 2015 (vă rugăm să prognozaţi şi să înaintaţi către ISJ Iaşi, pentru luna decembrie 2015, toate sumele restante la plata hotărârilor judecătoreşti).

     Joi, 17.09.2015, începând cu orele 17:00, se va desfăşura o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei, la care vor participa şi liderii sindicatelor judeţene.

COMUNICAT 14.09.2015

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 14 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

Vă urăm un an şcolar plin de satisfacţii şi împliniri profesionale!

USLIP IAŞI

INFORMARE PRIVIND ACORDAREA SPORULUI DE DOCTORAT

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Miercuri, 09 Septembrie 2015
Scris de Secretariat

Folder blue

Website Security Test