USLIP Iaşi a câştigat primul proces din ţară la nivel de Curte de Apel pentru Distincţia Gheorghe Lazăr

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Pe 22 ianuarie 2014, Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză USLIP Iaşi în procesul privind acordarea Disticţiei "Gheorghe Lazăr" membrilor noştri de sindicat de la Şcoala "Nicolaie Iorga" Iaşi.

Este primul proces din ţară pe această speţă admis de către o Curte de Apel.

Ziarul Financiar: Lista judeţelor în care şcolile vor fi închise la începutul săptămânii din cauza viscolului

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Unităţile de învăţământ vor fi închise la începutul săptămânii în 27 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori şi viscol, au anunţat membrii comandamentului de iarnă reunit la Guvern.

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, pentru siguranţa elevilor, a însoţitorilor acestora şi a personalului didactic şi nedidactic, să închidă, luni, 27 ianuarie, toate  unităţile de învăţământ din judeţele/municipiul Bucureşti, care s-au aflat aceste zile sub atenţionare de cod galben şi portocoliu. Judeţele vizate sunt: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, conform edu.ro.

>>> Citeşte articolul complet

VIZITA DOMNULUI MINISTRU REMUS PRICOPIE LA SEDIUL USLIP IAȘI

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 24 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Astăzi, 24 ianuarie 2014, domnul Ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, s-a aflat într-o ședință de lucru cu membrii Biroului Executiv USLIP Iași, pentru aproximativ o oră și jumătate.

Subiectul principal al discuției l-a constituit conversia profesională a cadrelor didactice, pentru care domnul ministru a promis sprijin în implementarea acestui proiect.

S-a mai discutat despre fondul școlii, ultimele modificări legislative, dar și de ultimul demers al MEN privind implementarea unui Cod de etică.

Reprezentanții USLIP Iași și-au exprimat dezacordul pentru această inițiativă, domnul ministru aducând argumente pro și contra.

Alte subiecte aflate pe agendă au vizat problematica navetei cadrelor didactice, dar și unele aspecte privind redobândirea unor drepturi bănești tăiate în anul 2011, reacordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obținut după 1 ianuarie 2010, revenirea la cele 16 ore a personalului didactic cu gradul I și peste 25 ani vechime, salarizarea personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic.

Discuțiile pe această tematică vor continua la sediul Ministerului Educației Naționale în perioada următoare.

 

Preşedinte,

Prof. Laviniu Lǎcustǎ

 

ESTE UTIL CODUL ETIC DIN EDUCAŢIE?

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 20 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

IAŞI TV LIFE, Invitat: Laviniu Lacusta - presedinte USLIP Iasi

;

Parteneriat cu SES Moldova

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 20 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

pdf

Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Marți, 07 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

În atenţia membrilor de sindicat

Vă informăm că la data de 12 decembrie 2013, a fost încheiat protocolul de colaborare între USLIP Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cu privire la proiectul „Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări”.

Începând cu anul universitar 2014-2015, cadrele didactice din judeţul Iaşi au posibilitatea urmării cursurilor organizate în cadrul proiectului, la finalul cărora vor dobîndi o nouă specializare, fiind eliberată o diplomă de conversie însoţită de un supliment care să confirme obţinerea acestei specializări şi care va fi aprobată prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, după promovarea examenului final de absolvire.

Până la acest moment, 8 facultăţi din cadrul universităţii A.I.CUZA au confirmat implicarea în proiect: Facultatea de Litere, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Departamentul Psihopedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Sesiunea de admitere se va organiza în lunile iunie- septembrie 2014, durata studiilor va fi de 3 semestre pentru disciplinele din aceeaşi arie curriculară şi 4 semestre pentru discipline din arii curriculare diferite. La finalizarea cursurilor, absolvenţii vor primi, în funcţie de durata studiilor (3 sau 4 semestre) 90 sau 120 de credite.

Taxele aferente acestui proiect, ce urmează a fi stabilite în perioada următoare, vor fi suportate de către cadrele didactice participante la proiect, cu menţiunea că USLIP Iaşi va demara negocieri la nivelul instituţiilor centrale pentru obţinerea unei diminuări a acestei taxe, într-o formă agreată de Ministerul Educaţiei, propunerea noastră a fost în sensul emiterii unor vouchere care să cuprindă reducerea menţionată, fără a avea însă, garanţia reuşitei acestui demers.

Cursurile de conversie vor putea fi urmate doar de către persoanele care au absolvit deja o formă de învăţământ superior, în acest sens Universitatea A.I. Cuza a impus condiţia ca participanţii la proiect să fie absolvenţi ai acestei instituţii.

Desfăşurarea programelor de conversie va debuta în anul universitar 2014-2015, până la acea dată, vor fi elaborate programele de studiu cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, va fi stabilit cuantumul taxei de şcolarizare, precum şi forma de învăţământ în care vor fi organizate studiile: zi/ frecvenţă redusă /fără frecvenţă, informaţii care vă vor fi aduse la cunoştinţă în cel mai scurt timp.

Preşedinte

Prof. Laviniu Lăcustă

pdf

Problema navetei

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Marți, 07 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

În atenția unităților școlare din mediul rural și în mod special a unităților școlare din comunele în care primăriile nu decontează naveta,

Prin prezenta, vă anunțăm că există posibilitatea, conform Legii nr. 356/2013- Legea bugetului de stat pe anul 2014, să achitați decontul de navetă pentru cadrele didactice în conformitate cu prevederile art. IV din anexă - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale, alin. 5 - din economiile înregistrate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la această categorie de cheltuieli, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 km și în limita sumei de 26 lei / cadru didactic / lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km, suma de 26 lei / cadru didactic / lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru.

Conform Legii Educației Naționale nr. 1 / 2011, art. 105, alin. 2, litera f, obligația primăriei de a deconta naveta cadrelor didactice rămâne în vigoare.

Aducem în atenția serviciilor contabilitate să aibă în vedere posibilitatea de a completa sau plăti integral naveta din această categorie de cheltuieli, în cazul în care există deficiențe în acordarea acestor sume.

Preşedinte,

prof. Laviniu Lǎcustǎ

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amână greva generală

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 05 Decembrie 2013
Scris de Administrator

FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
BUCUREŞTI, Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, sect. 5, cod 050012
Tel. 4021 315 16 95, 315 78 70, Fax. 4021 312 58 37
www.fsli.ro Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Comunicat

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amână greva generală

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) a început din data de 25 noiembrie a.c. un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceștia să-și exprime opțiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie 2013, data la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014.

Scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, după mai puțin de 20 de ore de dezbatere în Parlament.

Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toți cei 173.000 de membri, nu s-a reușit consultarea în integralitate a tuturor acestora.

Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70% din membrii consultați, aproximativ 50% s-au exprimat pentru declanșarea grevei generale începând cu 9 decembrie 2013.

Ținând cont de cele prezentate mai sus și având în vedere că o grevă generală se poate declanșa dacă cel puțin 50% din totalul membrilor de sindicat își exprimă opțiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne.

Rezultatele parțiale ale acestui referendum scot în evidență un lucru clar: starea de nemulțimire în rândul salariaților din învățământ este foarte mare și, conform acestor rezultate și a numeroaselor mesaje pe care le primim din rândul membrilor de sindicat, greva generală trebuie amânată pentru semestrul al-II-lea al acestui an școlar.

Amânarea grevei generale pentru semestru al doilea al acestui an şcolar

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 05 Decembrie 2013
Scris de Administrator

În atenţia membrilor de sindicat ai USLIP Iaşi

Vă informăm că până astăzi, 05 decembrie 2013, am primit opţiunea “pentru /împotriva” declanşării grevei generale din aproximativ 160 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, însumând un număr de 5000 membri de sindicat ai USLIP Iaşi.

Din totalul opţiunilor exprimate 4018 persoane au optat pentru declanşarea grevei generale. 18 unităţi şolare nu ne-au transmis până în acest moment situaţia cerută. Procentul pentru grevă raportat la întregul efectiv USLIP este de 60%.

Având în vedere contextul politic de la nivel naţional marcat de disensiunile pe tema bugetului de stat dintre guvern şi preşedinţie precum şi timpul scurt pe care majoritatea organizaţiilor judeţene l-au invocat pentru realizarea acestei consultări, printr-un comunicat al federaţiei la care suntem afiliaţi, s-a hotărât amânarea grevei generale pentru semestru al doilea al acestui an şcolar.

Mulţumim pentru promptitudinea şi hotărârea de care aţi dat dovadă întrucât prin raportare la statistica naţională cele 4018 opţiuni pro grevă exprimate, plasează judeţul Iaşi pe locul I.

Acest procent ne dă încredere că organizaţia noastră se va afla în prima linie a luptei pentru obţinerea drepturilor ce ni se cuvin.


Cu respect,
Preşedinte
prof. Laviniu Lăcustă

Website Security Test